Robuszta vagy arabica kávé?
Robuszta vagy arabica kávé?
Bár a kávé nemzetség sok fajt számlál, csak két fajának terméséből készítenek kávét. Az egyik az arab kávé, a másik a robuszta kávé. A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. Az arabica kávé adja a jobb kávéalapanyagot, viszont kényesebb a robuszta kávénál. Termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel.
Az arab kávé adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robuszta kávé igénytelenebb az arabica kévénál és elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik.
A kávészemek szüretelését mindkét esetben kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Szedés után a magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. Vietnamban és az Elefántcsontparton más az eljárás. Óriási vermekben elföldelik és a következő évben a magokat kiásva átmossák. Így a hántolás költségét megspórolják.
A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.
Kínálatunkban megtalálható 100% arabica, és arabica, robusta kávé keveréke. Kóstold meg még ma, hogy el tudd dönteni neked melyik ízlik! Az alábbi linkre kattintva tudsz válogatni, rendelni termékeinkből.