Hogyan válasszunk kávéfőzőt

Hogyan válasszunk kávéfőzőt

Mindig nagy dilemma, hogy kotyogós vagy automata kávéfőzőt vegyünk?

Mindegyik jó, de lássuk a különbséget!

A kotyogós kávéfőző a gőz nyomásával tudja a vizet az őrölt kávén átnyomni. Ettől erősebbnek tűnik ugyan a kávé, de a kávéban lévő olajokat, aromákat nem oldja ki, égett íze lesz a kávénak. Picivel több, mint 1 bar nyomással működik, kb. 120 fokos vízből főzi a kávét.

A darálós kávéfőzőknél más a helyzet.

Kb. 70-80 fokos vízből főzi a kávét. A vizet beépített szivattyú segítségével 15 bár nyomással nyomja át – a frissen, szemes kávéból ledarált kávén, így megmaradnak a kávéban az olajok, aromák. Fontos még az őrlési finomság és mennyiség megfelelő arányának beállítása. Bizonyos típusoknál ez elektronikusan,de van olyan típusú kávéfőző ahol manuálisan állítható. Van olyan típus ahol a víz hőmérsékletét több fokozatban elektronikusan lehet állítani, de van amelyiknél csak egy gyári beállítás van. Ha ezeken túl vagyunk, a végeredmény egy szép krémes, finom, ízletes kávé.

Elengedhetetlen hozzávaló még egy jó minőségű szemes kávé.

Érdemes több fajta szemes kávét kipróbálni, így megtudhatjuk melyik a számunkra kedvező ízvilágú nedű. Fontos megfigyelni, hogy a lefőzött kávé milyen gyorsasággal folyik a csészébe, mert ennek tükrében kell esetleg módosítani az őrlési finomság beállításán. Olajosabb kávéknál 1-2 fokozattal durvábbra, szárazabb pörkölés esetén 1-2 fokozattal finomabbra.

Ezek a készülékek finom műszerek, amik rendszeres karbantartást igényelnek. Ajánlott évente legalább egyszer szakemberhez elvinni, aki kicseréli az elhasznált tömítéseket, vízkőteleníti, zsírtalanítja, bezsírozza a forgó mozgó alkatrészeket, csinál egy nagytakarítást a gépen.

Beállítja a gépet, hogy még jobb kávét készítsen.

Vásárlás előtt érdemes kikérni szakember segítségét.

Termékek Menü
A legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében, weboldalunk cookie-kat használ. Az oldalon történő böngészéssel beleegyezel a cookie-k használatába.