Mi kell egy jó kávéhoz?

A te milyen kávét iszol, mi alapján választod ki melyik kávé kerül a poharadba? Reklámok vannak rád hatással? Ismered az alapvető szabályokat a keserű és kellemetlen kávé elkerülése érdekében? Ha még nem ismered mi segítünk neked ebben :)

1. szabály: vegyél friss kávébabot!

Kétség kívül a friss, pár hetes kávébab a legfinomabb. Ugyan drágább, mint az előre megőrölt kávé, de ha igazán jó kávét akarunk fogyasztani, ne sajnáljuk a pénzt.

2. szabály: tartsd frissen a kávét!

Egy légmentesen záródó üvegben, se szaggal, se nedvességgel ne érintkezzen. Állandó szobahőmérsékleten fénytől védett helyen tároljuk.

3. szabály: vegyél finom kávét!

Ugyan erre nincs általános, meghatározott szabály, mindenkinek saját ízlése szerint kell dönteni. Érdemes több fajtát, több márkát kipróbálni mielőtt megállapodunk valamelyiknél. Fontos, hogy nem feltétlenül a legdrágább termék a legfinomabb, az én kedvencem is egy közepes árkategóriájú kávé.

4. szabály: őröld saját magad!

A legképzettebb baristák (kávészakértők) is mind az általuk frissen lepörkölt kávéra esküsznek. A frissen ledarált kávé még tartalmazza a bab egyedi ízét, mindamellett finom illatot is áraszt. Még egy rosszul indult reggelt is szebbé tud varázsolni a frissen pörkölt kávé illata.

5. szabály: használd a megfelelő keménységű vizet!

A kávéfogyasztás élményét természetesen a vízminőség is befolyásolja. Ha belegondolunk, akkor az ételek készítésénél is kulcsfontosságú tényező az alapanyagok minősége, és ez épp úgy igaz a kávéra is, (az ital 98%-a víz). Van aki különböző buborékmentes ásványvizekre esküszik, sokan a lágy vizet helyezik előtérbe. Ez utóbbiban sok a félreértés,  mert – ellentétben a mosógépnél javasolt standard lágy víz használattal – a kávé készítésénél nem csak az számít, hogy lágy vagy kemény a víz. Itt többek között a víz karbonátszintje is fontos, vagyis kávéfőzésnél karbonát mentesítésre van szükség – ami ugyancsak egy vízlágyító eljárás. Első lépésként vízszűrő kancsók használata jó iránynak számít, de profibb háziasszonyok központi vizlágyító berendezésekben is gondolkozhatnak.

6. szabály: kerüld a vacak filtereket!

A papír kávészűrők befolyásolják a kávé aromáját, átadja annak papír ízét. Érdemes befektetni egy fém szűrőbe, hosszútávon úgy is visszahozza az árát.

7. szabály: ne spórolj a kávéval!

A szokásos őrlemény mennyisége - függetlenül a hozzá adagolt víz mennyiségétől, általában 7-8 gramm/adag. Ez változtatható a felhasználó igénye szerint figyelembe véve az adott kávégép gépi paramétereit.

8. szabály: figyelj a főzés hőmérsékletére!

A túl nagy hőmérsékleten készített kávé inkább keserű lesz mintsem kellemes. A tökéletes hőmennyiség a szakértők szerint 93 fok, vagy 45 másodpercig tartó teljes forrás (A legtöbb kávéfőző automatikusan szabályozza ezt).

9. szabály: tartsd tisztán a kávéfőződ!

Rendszeresen, legalább havi egyszer (mindennapi használta során) ki kell tisztítani a készüléket a lerakódott ásványüledékek miatt.

Jó kávézást!                                                                                                                 forrás

Tovább a termékekre.

Termékek Menü
A legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében, weboldalunk cookie-kat használ. Az oldalon történő böngészéssel beleegyezel a cookie-k használatába.