Az igazi kávét cukor nélkül isszák
Az igazi kávét cukor nélkül isszák
Ha jól készítik el a kávét, felesleges cukorral édesíteni, mert nem lehet keserű.
A kávét egészen a 17-18. századig alkohollal ízesítették az emberek, mígnem a kereskedők rájöttek, hogy a cukrot jobban tudják értékesíteni és az európai kávéházak is előszeretettel kezdték el használni. Az 1950-es évektől a kávéfogyasztás ugrásszerű megnövekedésével és az egyre rosszabb minőségi kávék megjelenésével pedig még cukrosabban fogyasztjuk az italt.
Ha ma készítenénk egy gyors közvélemény-kutatást arról, hogy ki miért issza cukorral a kávéját, a válaszadók 98-99 százaléka azt felelné: azért, mert keserű. Ez viszont tévhit, hiszen a tökéletes kávé íze sosem keserű.
A jó kávéhoz három elengedhetetlen dolog szükséges: jó ültetvényről származzon, jól pörköljék, és hogy jól készítsék el. Ha ezek mindegyike megvan, akkor az édes és a keserű egyensúlyban van, ellenkező esetben, ha bármelyik gyenge, nem kapjuk meg a várt eredményt.
Nem feltétlen baj, ha a sötét pörkölésű kávéhoz cukrot adunk, de akkor csak a másik arcát ismerjük meg az italnak. Az újhullámos kávékultúra a világosabb pörkölést helyezi előtérbe, amely sokkal édesebb, gyümölcsösebb, és mivel a keserű egyáltalán nincs jelen benne, felesleges cukorral elrontani.
Ajánlom mindenkinek, hogy kóstoljon meg pár fajta kávét cukor nélkül, vajon érzik e az adott kávék jellegzetes ízvilágát. Utána még mindig dönthetnek a cukor hozzá adásáról.
Afrika több területén sóval, vajjal vagy pattogatott kukoricával isszák a kávét.